Gebedsmolens & wielen

Een gebedsmolen is een cilindervormige molen die om een verticale as draait. Deze wordt meestal van metaal, hout of leer gemaakt. Ze komen voor in allerlei soorten en maten.

Op de buitenzijde van de cilinder staat altijd een gebed of een mantra geschreven. Volgens het Tibetaans boeddhisme heeft het ronddraaien van een gebedsmolen hetzelfde effect als het uitspreken van de betreffende gebeden of mantra`s. Deze dient dan wel gedraaid te worden in de richting van de klok, anders wordt het opschrift achteruit gelezen.

Wanneer iemand begint met draaien dient deze het opschrift uit te spreken. Deze moet nogmaals uitgesproken worden wanneer deze persoon klaar is met draaien. In de tussenliggende periode mag de molen zo vaak en snel worden gedraaid als men maar wil.

Een veelgebruikt opschrift is het mantra: Om mani padme hum. Deze mantra heeft vele betekenissen. De belangrijkste is "Groet aan het juweel in de lotus". Om = Groet, Mani = Juweel, Padme = Lotus en Hum = standaard afsluiting van een mantra.

© 2010 - 2019 Klankschaal Klankschalen import | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel